Gør op med dårlige gjorde!

Mange heste er meget følsomme i brystbenet området, hvilket ofte resulterer i problemer, både under opsadling og i ridningen.

Igennem længerevarende undersøgelser, har Mattes erfaret, at mange gjorde på markedet i dag ikke er særlig funktionelle, og i nogle tilfælde har de endda negativ indvirkning! Mange gjorde ser ud til at være korrekt udformet, men er i praksis decideret forkerte. Andre har tydelige fejl i designet.

Et af de grundlæggende problemer, Mattes fandt var ineffektiv trykfordelingen på brystbenet. Trykket er faktisk kun koncentreret langs midterlinien på brystbenet, sommetider kun omkring 2 – 3 cm. bredt.

 

Hvad gør Mattes gjorde anderledes?

Mattes gjorden er unik i sin ergonomiske udformning, da alle gjordene  er smalle ved albuen for at sikre god bevægelsesfrihed.

Overfladetrykket i dette område er meget lavt, da det kun er let buet, efterfulgt af et bredt midterstykke med integrerede krydsbånd og indvendige stropper, der sikrer jævn trykfordeling på hele brystbenets kontaktflade.

Det system garanterer, at de bredere dele af midterstykket ikke udvikler rynker eller mister strækket i kanterne, og dermed skaber mindsket trykfordeling. Lammeovertrækket yder endnu en naturlig trykfordelende effekt. Mattes lam giver ALDRIG gnavesår, da kvaliteten er meget høj.

Med et ergonomisk korrekt design, gennemtænkt trykfordelende funktionalitet og lam af højeste kvalitet giver Mattes dig en gjord i verdensklasse.

 

Fra inderst til yderst

Mattes gjorden er gennemtænkt design og funktionalitet fra inderst til yderst. Mattes gjorden består af 2 dele; en basis gjord i enten tekstil eller læder (Slim-Line serien er lavet i læder) samt et lammeskindsovertræk.

Alle gjorde fåes selvfølgelig både i kort og lang udgave.

 

Robust basis gjord i tekstil

Basis gjorden i tekstil består af stof normalt benyttet til robust arbejdstøj.

Fyldet er et dobbelt laminat af POLY-FLEX® (tætvævet polyester filt) og polyester vattering – denne konstruktion tillader fuldstændig gennemtrængning af luft. Ingen skum, neopren, gel eller lignende materialer!

Mattes quilt er forvasket op til 6 gange, så det beholder sin form og struktur, når du selv vasker det, igen og igen. Samme metode bruges på kvalitets jeans; en ordentlig forarbejdning gør at pasformen holder bedre. Selv efter mange vaske vil der ikke være brud på laminatet langs sømmene.

Og hvorfor skal en gjord altid være sort eller brun?? Vælg mellem 29 farver til basis gjorden i tekstil og fuldend med kantbånd, hvor der kan vælges blandt 44 farver. Der er rig mulighed for at sammensætte en meget personlig gjord. Se nogle af de spændende farver her.

 

SLIM-LINE – Den nye generation af Mattes gjorde

Basis gjorden består her af læder i stedet for tekstil. Opbygningen af gjorden er den samme for begge slags gjorde. Slim-Line gjordene er en smule fladere pga. tykkelsen på læderet kontra tekstil, og har derfor ekstra god plads ved albuen samt et flot elegant look.

På Slim-Line gjorden er det desuden muligt at vælge tildækning af spænderne.

Synlige overflader i skind i farverne sort, brun og champagne. Også her kan du gøre din gjord personlig ved at vælge en af de 44 farver Mattes tilbyder til lammeovertrækket.

 

Lammeovertrækket sikrer optimal trykfordelende effekt

Mattes lammeskind er lavet af en krydsning med kvalitetsulden Merino. Denne krydsning sikrer lammeskind som fint, stærkt og tæt.

Lammet har en åben struktur, som tillader at luft kan passere mellem fibrene. Derfor udlignes temperaturen, og gør det til et ideelt materiale både sommer og vinter.

Separat lammeskindsovertræk med lammebesætning over kanterne for at undgå trykninger og gnavesår langs gjordens kanter, sikrer en optimal trykfordelende effekt.I modsætning til andre materialer, som f.eks. neopren, er der ingen friktion mod huden, fordi uld fibrene gnider imod hinanden, og derved undgås friktion. Tryk alene er ikke så farligt som tryk med friktion.

Mattes lam fåes i 33 forskellige farver, så du kan altid matche gjorden med dit Mattes underlag. Her ser du blot et lille udvalg af de flotte farver.

 

Gjord i 4 forskellige typer

Heste er ikke ens! Derfor er Mattes gjorde lavet i 4 forskellige typer. Så din hest er sikret den allerbedste pasform.

Især problemet med en sadel, der glider frem, er noget rigtig mange ryttere oplever. Mattes har derfor lavet en speciel type til at imødekomme netop dette problem. Gjord typen ‘Crescent’ forhindrer sadlen i at glide frem. Selvfølgelig forudsat din sadel ellers er korrekt tilpasset hesten. Crescent gjorden får en suveræn feedback fra vores kunder.

Både tekstil- og Slim-Line gjordene fåes i de 4 typer.

 

Hvilken gjord har jeg så brug for til min hest?

Find ud af hvilken type gjord der passer bedst til din hest ved at klikke på guiden.

Vær dog opmærksom for at der er flere faktorer, som spiller ind.

Hestens anatomi

Sadlens pasform (helt basalt skal sadlen ligge korrekt)

Typen og placeringen af gjordstropperne

Special design til bl.a. Islændere

Disse gjorde blev udviklet i samarbejde med ryttere for at tage hensyn til heste med meget smal bringe, heste med kort ryg og runde kroppe. Gjordene har stabilisator løkker i enderne af gjorden og spænder med fjeder i rustfrit stål.

Med deres let buede form tilpasser de sig til disses hestes bygning. Derved forbygges, at gjorden glider for langt frem og ind i albuens bevægelsesområde. På grund af den korte afstand mellem forbenene har gjordene ikke et bredere midtstykke.

Special gjorden findes både som kort og lang, tekstil og Slim-Line. Kun i en type. Samme designmuligheder som de almindelige gjorde.

 

Vigtigt om Mattes gjorden

Basis gjorden må ikke bruges uden lammeskinds overtrækket. Det gælder både tekstil gjorden og SLIM-LINE gjorden.

Lammeovertrækket bør vaskes i vaskemaskinen og tørres i tørretumbler. Ønsker man, at vaske selve  gjorden også, læg da gjorden i en vaskepose, og vask den i maskinen med lammeskinds overtrækket udenfor vaskeposen. Tør derefter i tørretumbler. Tørring: temperaturen bør ikke overstige 30 grader. Det bedste vaskeresultat opnås ved at bruge vores MELP vaskemiddel

Følg vaske- og pleje instruktionen nøje.

 

Korrekt længde af den korte gjord

Placer spænde flappen så højt over albues bevægelsesområde som muligt. Fuldt spændt må afstanden mellem sadelklappens nederste kant og spændets ende maksimalt være 15 cm. På western sadler bør der også maks. være 15 cm til skørtets kant.

Mål altid hesten med en fuldt spændt gjord.

Det er særdeles vigtigt altid at spænde gjorden jævnt og symmetrisk på begge sider.